Afdeling Katwijk

Helpen, daar waar het nodig is.

Nieuwjaarsinzet op Scum

Donderdagavond 31 december 2015.

Nog heel even en het is 00:00 uur. Dit betekent een wisseling van het jaar.
Waar het grootste gedeelte van de bevolking zich tegoed doet aan oliebollen, champagne, ander lekkers, misschien nog na lacht van de Oudejaarsconference en misschien wat vuurwerk afsteekt, is er een kleine groep vrijwilligers van onze afdeling dat zich al snel na de jaarwisseling klaar maakt voor een nachtelijke inzet.

8 vrijwilligers van de afdeling zijn van 00:30 uur tot 07:00 uur aanwezig geweest op het SKA-terrein bij SCUM. Hier vond het oud & nieuw festival plaats.

Bij aanvang van de inzet eerst even een kopje koffie en de behandelruimte gereed maken. Inmiddels beginnen de eerste bezoekers langzaamaan binnen te druppelen. De ervaringen uit enkele voorgaande edities van dit feest zorgen ervoor dat de ploeg voorbereid is op de meest uiteenlopende dingen met op de eerste plaats natuurlijk problemen met drank en drugs.

Zoals gezegd, de nacht begint rustig en de eerste rondjes worden gelopen om een beetje zicht op het terrein te krijgen.

De eerste persoon die onze hulp vraagt heeft eerder die avond zijn hand verbrand aan een stuk vuurwerk. De blaar is dermate groot dat hij doorgestuurd wordt naar de huisartsenpost.

Gedurende de nacht lijkt het betrekkelijk rustig te blijven. Er zijn natuurlijk de gebruikelijke drank & drugsgevalletjes, kleine snij-, schaaf- en brandwonden, en wat verwondingen naar aanleiding van vechtpartijtjes maar niets dat écht zorgen baart. Er is eenmaal een ambulance aangevraagd vanwege verwondingen aan het hoofd van een meneer die was geslagen. Maar ook dit was puur voor de zekerheid en controle. Better safe than sorry.

Al met al lijkt echte drukte uit te blijven. Gelukkig maar.

Iets voor zessen start de beveiliging met het leegvegen van het terrein. Het feest is afgelopen en iedereen moet naar huis.

Voor de vrijwilligers van onze afdeling geldt hetzelfde, al worden zij niet door de beveiliging het terrein af gestuurd. We ruimen de behandelruimte op, pakken onze spullen en gaan moe maar voldaan naar huis om aan de nachtrust te beginnen.