Afdeling Katwijk

Helpen, daar waar het nodig is.

Biketeam Katwijk

Snelle hulpverlening is van levensbelang!!

Sneller hulp op een uitgestrekt terrein, daar doen we het voor! Of het nu in de bossen, duinen, tijdens een wandeltocht of een (middel)groot evenement is. Het biketeam is in deze omstandigheden de uitkomst!

 

Waarom een biketeam?

Sinds de invoering van de politiebikers in 2003 heeft deze vorm van hulpverlening een vlucht genomen. Inmiddels zijn de politiebikers niet meer weg te denken, ook binnen het Rode Kuis zijn er steeds meer Biketeams actief.

Op onze afdeling hebben we inmiddels 4 mountainbikes en 11 actieve bikers. Zij worden uiteraard ingezet bij inzetten voor onze eigen afdeling, maar wij worden ook steeds vaker gevraagd voor inzetten buiten onze gemeente. Hierbij kun je denken aan de Bloemencorso, de Flowerparade, 3oktober feesten in Leiden, Amsterdam marathon, Den Haag marathon en de Dam tot Damloop.

Doel van het biketeam

Snelle hulpverlening, daar staat het biketeam voor. Als biketeam kunnen wij op vrijwel elk terrein snel hulp bieden aan vrijwel elk slachtoffer.

Een biketeam bestaat uit twee bikers. Deze zijn uitgerust met alle materialen die bij een eerste opvang nodig zijn. Zo heeft één van de bikers een AED bij zich en bezit de tweede biker alle verband-, water- en andere uitrusting die nodig kan zijn om een slachtoffer de eerste hulp te verlenen.

Om deze snelle hulpverlening mogelijk te maken bezit een biketeam over twee degelijke en snelle mountainbikes die onder vrijwel elke omstandigheid kunnen worden ingezet. Om ook een snelle alarmering mogelijk te maken zijn alle hulpverleners bekwaam in het gebruik van portofoons.

 

Wat mag ik verwachten?

Het biketeam van het Rode Kruis afdeling Katwijk is uitgebreid geschoold. Alle bikers hebben al ruime ervaring op EHBO gebied en zijn in het bezit van een geldig EHBO-diploma en wordt deze kennis wekelijks herhaalt en verdiept tijdens onze vaste lesavonden. Uiteraard zijn alle deelnemers bekwaam in het omgaan met de AED en het handelen bij een reanimatie.

Een deel van de bikers is daarnaast nog extra geschoold voor inzetten bij grote evenementen en in het bezit van het certificaat Evenementenhulpverlening.

De fietsvaardigheidstraining van het biketeam van afdeling Katwijk is verzorgt door de Koninklijke Marechaussee. Hierbij is onder meer geoefend in fietsbeheersing, fietsen in menigten, fietsen op verschillend terrein, het creëren van een veilige werkplek met behulp van de fiets en omgaan met agressie.

 

Wanneer een biketeam inzetten?

Het biketeam is op vrijwel elk terrein snel ter plaatse. Maar er zijn evenementen waar een biketeam geen toegevoegde waarde heeft, zoals bijvoorbeeld een buurtfeest. De biketeams vervangen geen vaste (basis)posten, maar kunnen wel het werk van een looppatrouille overnemen.

 

In grote lijnen zijn de volgende kenmerken geschikt voor het inzetten van een biketeam:

 • Uitgestrekt evenemententerrein, bijvoorbeeld de gehele binnenstad, een groot park e.d;
 • Wandel- of hardloop evenement;
 • Fietstochten;
 • Verschillende kleine inzetgebieden.

 

Wat is het biketeam?

 • Snelle en adequate hulpverlening;
 • Ervaren EHBO’ers;
 • Herkenbaar in bekende kleuren;
 • Ondersteunend;
 • AED en materialen;
 • Groot bereik;
 • Verbindingsmiddelen.